Jesús i la samaritana

Dibuix de na Tònia Ramon

- 1r diumenge de Quaresma: STOP

- 2n diumenge de Quaresma. ESCOLTAR. 

- 3r diumenge de Quaresma. CERCA LA TEVA FONT. 

Ahir, 3r diumenge de Quaresma, ens vam ajuntar els dos grups per reviure la història de la trobada de Jesús amb la samaritana. Ens va resultar difícil trobar la manera d'entrar dins un evangeli tan complexe que fins i tot als adults ens costa d'entendre. 

Meditació bíblica

Primer vam tancar els ulls. Imagina que et trobes Jesús. On sou? Com va vestit? Què te diu? Què li dius? Què sents?. Cadascú va explicar com havia imaginat aquesta trobada. 


Jesús i la samaritana

Una vegada, Jesús, després de creuar el desert, estava cansat i va arribar a un poble anomenat Sicar. Allà es va seure bonament devora un pou. Així que s'hi va atracar una dona samaritana (amb qui els jueus no s'hi parlaven). 

- Què són els jueus?, va demanar un fiet. 

- Eren els habitants de Judea. Jesús era jueu. Com noltros que vivim a Menorca i som menorquins. Però el judaïsme era també una religió.


- Què creis que li va dir Jesús? (aquí es van fer algunes prediccions, llavors vam contar el que diu el nou testament). Jesús va dir: 

- Dona'm aigua

- Com pot ser que tu, que ets jueu, em demanis aigua a mi que som samaritana?

- Si coneguessis el do de Déu (tot allò que Déu et vol donar) i sapiguessis qui et parla, me n'hauries demanada i jo t'hauria donat aigua viva

- Però com? Si no tens res per poar. I aquest pou és fondo.

Tots els qui beuen aigua d’aquesta tornen a tenir set.  Però el qui begui de l’aigua que jo li donaré, mai més no tindrà set:  l’aigua que jo li donaré es convertirà dintre d’ell en una font d’on brollarà vida eterna. 

Aquí es van alçar mans: Què vol dir aigua viva? L'aigua del pou és el mateix que l'aigua viva? Què és tenir set? Noltros a vegades tenim set de coses que no són aigua? Què és la font d'on brolla vida eterna?


—Senyor, dona’m aigua d’aquesta. Així no tindré més set ni hauré de venir aquí a pouar. 
—Ves a cridar el teu marit i torna.

—No en tenc, de marit.
—Fas bé de dir que no en tens.
  N’has tingut cinc, i l’home que ara tens no és el teu marit. En això has dit la veritat.
—Senyor, veig que ets un profeta.


Llavors la dona li va demanar com ho havia de fer per tenir la font de vida eterna al seu interior. Jesús li va dir: 

Creu-me, dona, arriba l’hora que el lloc on adorareu el Pare no serà ni aquesta muntanya (el temple dels samaritans) ni Jerusalem.  Vosaltres adoreu allò que no coneixeu;  nosaltres adorem allò que coneixem, perquè la salvació ve dels jueus. Però arriba l’hora, més ben dit, és ara, que els autèntics adoradors adoraran el Pare en Esperit i en veritat. Aquests són els adoradors que vol el Pare.  Déu és esperit. Per això els qui l’adoren han d’adorar-lo en Esperit i en veritat.
    Li diu la dona:
—Sé que ha de venir el Messies, és a dir, l’Ungit. Quan ell vingui, ens ho explicarà tot.

    Jesús li respon:
—Soc jo, el qui et parla.

(Aquesta imatge no es veu molt bé. Era una capsa de cartró amb imatges aferrades en velcro que s'anaven sobreposant. Primer sortia el Temple dels samaritans, llavors el symbol dels jueus, finalment un grup de fiets que fan Catequesi i damunt el foc de l'Esprit Sant. 

Qui va ser la primera persona a qui Jesús li va dir que ell era el Messies? Una dona que havia tingut una vida difícil, d'un poble barallat amb els jueus, una samaritana. 

Al cap d'un poc, van arribar els deixebles que havien anat al poble a cercar menjar. Jesús els va dir: 

“Un és el qui sembra i un altre el qui sega.”  Jo us he enviat a segar on vosaltres no havíeu treballat. Altres van treballar-hi, i vosaltres us heu beneficiat del seu treball.

Després vam explicar la feina a fer per disante qui ve. 

L'aferram aquí pels que no vau poder venir. 

Heu de fer aquest encreuat i descobrireu una frase secreta: 


Que ens diu l’evangeli de avui?

1 Poble on transcorre el relat de avui. 

2 Els deixebles havien anat a comprar ..... 

3 Jesús està cansat de ........ 

4 Jesús es va asseure a la vora de un .... 

5 Jesús li diu a la dona « dona’m .......» 

6 La dona es pensa que Jesús es un ........ 

7 Déu ens ofereix aigua ....

Llavors heu de mirar aquest dibuix (el podeu pintar) i contestar a: 

Dibuix de na Tònia Ramon

- Quines preguntes o dubtes em van quedar després de la Catequesi?

- Què és per a mi la font d'aigua viva?

Després a missa, els fiets van anar pujant les cases amb les imatges a mesura que en Joan Febrer i na Nina Pons anaven llegint l'evangeli. Ho van fer molt bé!!! Gràcies a totes les que vau venir. 

Comentaris